Nogen kender måske følelsen. Når man ikke har haft en bold i hånden i 4 uger, så vil man bare gerne spille håndbold. Men før spillerne fik lov til at tage harpiks på hænderne, ventede tre tests:

 

INTERMITTENT FITNESS TEST

Kort inden spillerne gik på ferie, stiftede spillerne for første gang bekendtskab med denne IFT-testen, for de flestes vedkommende, nye løbetest. Da spillerne mødte ind til sæsonens første træning, stod samme test på menuen. Flere af de nye spillere kendte dog allerede til testen. Løbetesten er nemlig udarbejdet af en franskmand, og er mere udbredt i bl.a. Frankrig, hvor netop Hanna Oftedal og Filippa Idéhn spillede forrige sæson. 

Hvor vi herhjemme godt kan lide at bruge yoyo-testen, da det er den test, der bruges i DHF-regi, og hvor spilleren kan sammenligne tidligere års resultater, så bliver IFT-testen mere og mere populær i udlandet. Kort og godt er det ‘bare’ en 30-15 sek. intervaltest, hvor spilleren løber 30 sekunder, og derefter har 15 sekunders pause. For hvert interval stiger løbehastigheden, ligesom mange kender fra yoyo-testen. Men udover spillerens løbemæssige form har det også betydning for resultatet, hvor god spilleren er i sine vendinger, hvilket jo er meget relevant i en sport som håndbold, hvor spilleren har mange vendinger. Så i bund og grund tester vi både spillerens løbeform men også evnen til gode vendinger og acceleration efterfølgende”, fortæller fysisk træner Asger Skovgaard.

Testen er dog ikke udelukkende et redskab til at vurdere spillerens nuværende niveau, men bruges også som redskab til at tilrettelægge de helt rigtige individuelle løbepas i den kommende tid: 

Selvfølgelig vil vi gerne have et billede af, hvor den enkelte spiller ligger, når de kommer tilbage fra ferie. Så kan trænerteamet vurdere, hvordan træningstimerne skal fordeles mellem løb, styrke og haltræning i den kommende tid, men det er i lige så høj grad et redskab for mig, til at give den enkelte spiller det rigtige løbeprogram for den næste periode”, uddyber Asger Skovgaard.

Testens vinder blev Sofie Bæk, som nåede level 20.5 (løbehastighed km/t) skarpt efterfulgt af Mathilde Kristensen på 20.0.

STYRKETESTS

Fredag ventede styrketests hvor spillerne som sædvanligt blev testet i:

  • Squat
  • Bænkpres
  • Ophævninger
  • Skulderpres
  • Bænktræk 
  • Frivend

I styrketestene tester vi de store muskelgrupper. Det giver både jeg, trænerne og spillerne selv et indblik i, hvor de ligger sammenlignet med tidligere resultater. Så det kan både være en gulerod til spilleren selv, hvis indsatsen i sommerferien har været god, at man kan se en udvikling og selvfølgelig på samme måde, hvis man ikke har trænet rigtigt. Det giver også mig et godt overblik over spillerens udvikling, men også hvor vi ønsker at sætte ind, når vi skal tilrettelægge de nye styrkeprogrammer her i opstarten. Pausen eller sommerferien som vi kalder det, er jo egentlig ikke ferie for spillerne. Det er her de har muligheden for at bygge muskelmasse på, som skal hjælpe dem i løbet af sæsonen på banen men også til at undgå skader”, forklarer Asger Skovgaard. 


YOYO-TEST

Mandag ventede sidste test i denne omgang. Den velkendte yoyo-test:

Egentlig ville IFT-testen godt kunne stå alene i vurderingen af spillerens løbeform, men mange spillere har ikke noget at sammenligne sig selv med i denne test endnu, og derfor valgte vi også at tage yoyo-testen med i denne omgang. Her kan spilleren sammenligne sig selv med alle de andre års resultater, og hvis ikke andet, så kan testen også stå i stedet for et godt løbepas”.

Testens vinder blev Mathilde Kristensen på niveau 18.2 efterfulgt af Hege Wahlquist på 17.8.

Yoyo-testen kom oven på en periode med flere tests og hårde træninger i benene på spillerne, hvilket også kunne anes i resultaterne:

IFT-testen synes jeg spillerne klarede sig rigtig fint igennem. Flere af de spiltyper, som skal ligge i den høje ende, lå hvor de skulle, og det er dejligt at se. Når vi vurderer spillerne er det jo selvfølgelig ikke alle over én kam. En målmand løber naturligvis ikke lige så langt og hurtigt som en fløjspiller osv., men alt i alt var det et positivt resultat. Styrketestene så også rigtig fine ud, og mange af spillere havde øget belastningen i øvelserne som ønsket. Da vi så kommer til yoyo-testen er det tydeligt at se, at flere spillere er mærket af tests og hårde træninger. Det er klart, at lige meget hvor meget de træner i deres ferie, så er det et andet pres kroppen udsættes for, når de træder ind på banen, og ikke blot skal løbe intervaller på et løbebånd, men tænke, vurdere og skifte retning med puls. Så uanset hvad, så vil det ramme spillerne hårdt når vi starter op. Trods det, så var resultaterne i yoyo-testen også godkendt. Men vi ved også at vi er et hold, som løber utroligt stærkt på banen, og hvis vi skal holde til det over 60 min. i en hel sæson, så skal vi ligge rigtigt højt i denne kategori, og også højere end mange af de andre hold i ligaen”, fortæller cheftræner Jakob Andreasen.

En ny app skal give bedre overblik over spillernes belastning

En anden ting trænerteamet har introduceret til denne sæson, er en app, der skal give et overblik over spillerens belastning over en hel sæson:

Det er klart, at i løbet af en hel sæson, så er der nogle, der spiller flere minutter end andre i løbet af de ca. 28-30 kampe, der er på programmet. Disse spillere bliver derfor også hårdere belastet i nogle perioder end andre, så med denne app kan vi bedre danne os et overblik over, at når nogle spillere skal spares lidt i en træning, er det faktisk en mulighed for at træne hårdt med de spillere, som ikke blev belastet på samme måde i weekendens kamp. På den måde passer vi både på de belastede spillere og holder resten af truppen i god form, så de er klar til at præstere, når de får chancen weekenden efter. Forhåbentlig kan vi på den måde bedre tilrettelægge programmet for hver enkelt spiller, og specielt når vi rammer et evt. slutspil, at vi så forhåbentlig står med en fuld spilletrup i god form”, uddyber Jakob Andreasen.

De første 10 dage er dermed gået af en opstartsperiode på knap 6 uger. Pigerne er testet igennem, og i aften træder det nye hold for første gang på banen til en træningskamp mod det japanske landshold. Kig forbi Viborg Stadionhal, hvis du vil se de nye spillere i aktion.