Fysisk og teknisk træning er væsentlige ting, hvis man vil være en god håndboldspiller, men også den mentale side skal med, og det gør man i denne sæson noget ved hos pigerne fra U14 i Silkeborg-Voel KFUM.

–          Vi er rigtig gode til at tage os af den fysiske, taktiske og tekniske træning, men har tidligere ikke været særlig struktureret omkring arbejdet med den mentale del, som ellers er en vigtig del, når det handler om, at udvikle håndboldspillerne, fortæller elitekoordinator hos pigeungdom Leon Henriksen.

På baggrund af dette har man i denne sæson indledt et samarbejde med mentaltræner Carsten Oldengaard, der gennem flere år har arbejdet med idrætsudøvere på mange forskellige niveauer, alderstrin og sportsgrene. Deriblandt er han lige nu mentaltræner for badmintonspilleren Viktor Axelsen, der hører til blandt verdens bedste.

–          Vi har valgt at knytte Carsten Oldengaard til afdelingen, fordi vi kender hans kvaliteter, og gerne vil give pigerne i Silkeborg-Voel KFUM en mulighed for at udvikle sig, som komplette håndboldspillere, fastslår Leon Henriksen.

Carsten Oldengaard følger pigerne gennem sæsonen. Aftalen er, at han dukker op 18-20 gange til træning og kampe, og følger 13-14 piger, som han er ekstraopmærksomme på. Han følger træningen, og samtidig har han korte individuelle samtaler med den enkelte spiller, hvor han kan arbejde intenst med deres individuelle fokusområder.

–          Jeg arbejder meget med et begreb, som vi kalder ”vil dialogen”, hvor den enkelte spiller er i dialog med sig selv, og arbejder med, det man gerne vil opnå. Det handler primært om processen i udviklingen meget mere end resultaterne. Vi sætter nogle procesmål, som jeg ansporer pigerne til at følge. Det er afgørende, at de hviler i det de arbejder med, og retter fokus på sig selv, og ikke på, hvad de andre kan, fastslår Carsten Oldengaard.

Der sættes som nævnt små mål for udviklingen hos den enkelte, små mål som man kan arbejde med i sin træning.

 

Ikke bare spillerne

Selvom Carsten Oldengaards primære opgave er de at hjælpe 13-14 spillere, kommer mentaltræningen og observationerne ved træning og kampe også trænerne til gode.

–          Jeg arbejder også med at inspirere trænerne. Især har jeg været inde over, den måde, som de agerer i forbindelse med kampe. Jeg observere dem, og giver dem efterfølgende gode råd om, hvordan de skal tale til pigerne, og hvordan de kan støtte dem på den bedste måde, fortæller Carsten Oldengaard.

Den mentale træner har også deltaget i et møde med forældrene, og fortalt om arbejdet, så de kan være medspillere omkring udviklingen af deres døtre.

–          Forældrene er jo tæt på deres piger, og det er vigtigt, at de forstår, hvad det er trænerteamet arbejder med, så de kan støtte deres døtre, konstaterer Carsten Oldengaard.

–          Vi er rigtig glade for at have Carsten med ind over træningen. Vi kan mærke til trods pigernes unge alder, at de suger til sig, og vi alle både trænere og spillere får også noget ud af de gode råd, fastslår Leon Henriksen.

I første omgang er Carsten Oldengaard knyttet til afdelingen i sæsonen 2015/2016, men det er elitekoordinatorens håb, at der kan findes midler til at projektet kan fortsætte i de næste to sæsoner.

–          år kan vi gennemføre det, fordi vi blandt andet får økonomisk tilskud til projektet fra Elite Silkeborg, men det kan vi ikke forvente forsætter, da andre idrætsgrene jo også gerne vil have del i midlerne. Derfor håber jeg, at vi blandt klubbens sponsorere kan finde midler der øremærkes til det fortsatte arbejde med mentaltræning, siger Leon Henriksen, der udover at være elitekoordinator på pigesiden også træner for U14 pigerne.

Pigerne er glade for tiltaget

U14 pigerne der er med i projektet er rigtig glade for det arbejde, som Carsten Oldengaard udfører i samarbejde med dem.

–          Det er selvfølgelig nyt for pigerne, at arbejde på den måde. Men det er gode og robuste piger, som vil noget med deres idræt, derfor er de også godt motiverede til, at arbejde med det, som jeg kan give dem. En af de ting jeg lægger vægt på, er at de skal være fokuserede på sig selv, og ikke kigge på de andre. Det handler om, at udvikle sig selv, og ikke om at blive som de andre, fastslår Carsten.

En af de piger der er med i projektet er Sidse Bendtsen, og hun har allerede lært meget.

–          Det er fint at snakke med Carsten. Han har hjulpet mig meget til at tænke over den måde, jeg spiller og træner på, og de ting jeg skal arbejde med. Han har sat nogle mål op for mig, og det hjælper mig til at fokusere på tingene, fortæller Sidse Bendtsen, der udover at spille håndbold i Silkeborg-Voel KFUM også er den del af Talent Team.

I den indbyrdes snak mellem pigerne er det også Sidses fornemmelse at de andre piger er glade for de mentale værktøjer de lærer hos Carsten.

Også på trænersiden i Silkeborg-Voel KFUM har trænerne for U14 pigerne haft mulighed for at deltage i fællesseancer med Carsten Oldengaard. Til disse trænermøder har der været gode debatter om de mentale områder og der har været gode muligheder for trænerne til at perspektivere temaerne deres egne hold og aldersgrupper.

– Som sagt håber jeg at samarbejdet med Carsten Oldengaard kan fortsætte så vi fortsat kan udvikle på både spillerne og trænerne i Silkeborg-Voel KFUM.

Det er min overbevisning at de spillere der når længst med deres håndbold er de spillere der hele vejen igennem deres karriere både med leg, glæde og seriøsitet har arbejdet målrettet på at udvikle sig. Det er ud fra den devise at Silkeborg-Voel pigerne bliver mødt med mentaltræning og i en tidlig alder introduceres de for brugbare mentale værktøjer. Det er vi sikre på kommer til at bære frugt, slutter Leon Henriksen.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com