Tekst: Jens Rasmussen  Foto: Preben Hansen

Da norske Stine Ruscetta Skogrand i sommeren 2015 kom til træningsstart i Silkeborg-Voel, var hun allerede inde i varmen på det norske A-landshold.

Men i de snart to sæsoner, hvor hun har været i den midtjyske klub, er hun blevet endnu stærkere fysisk. Fra næste sæson drømmer hun om klubhåndbold på både absolut dansk topniveau med Herning Ikast Håndbold, som FC Midtjylland kommer til at hedde, og i Champions League.

– Silkeborg-Voel har været og er et perfekt springbræt for mig. Bare det at  komme til en ny liga, få nye trænere og nye holdkammerater og et nyt publikum har betydet meget for mig, og jeg har lært en masse. Jeg har også haft mere tid til at træne og blive stærkere fysisk, siger Stine Skogrand, mens hun slapper af efter træning i JYSK arena.

Hun lægger ikke skjul på, at hun altid har haft store ambitioner som håndboldspiller.

– Det er et mål for mig at spille Champions League og få endnu mere international erfaring og dermed endnu bedre mulighed for at fastholde min plads på landsholdet. Det handler hele tiden om at blive bedre til både træning og i kamp, siger Stine Skogrand.

Hun er meget opsat på at gøre arbejdet færdig i Silkeborg-Voel, som hun gerne ser i top otte og dermed i slutspillet. I sin første sæson scorede hun 130 mål i 25 kampe for Silkeborg-Voel og i denne sæson er hun på 67 mål i de første 13 ligakampe. Dertil kommer 16 mål i fire kampe i EHF-Cup’en.

På U-landshold som 15-årig

Stine Skogrand fik masser af spilletid på landsholdet ved VM i Tyskland sidste år i december, hvor det blev til en sølvmedalje til det ellers ”guld-forvænte” norske landshold.

-Vi er vant til at få medaljer, men denne gang blev det altså sølv, siger hun og lyder ikke umiddelbart så skuffet, som det så ud lige efter, at finalen var tabt med 23-21 til Frankrig.

Stine Skogrand dækkede højre back og spillede højre fløj i angrebet, hvor Nora Mørk overtog backpladsen i højre side.

Helt fra hun var 15 år, har hun være på diverse ungdomslandshold, inden hun debuterede på A-landsholdet i april 2013 mod Sydkorea.

– Min første slutrunde var først i 2015 ved VM i Danmark, hvor vi vandt guld. Det var en god oplevelse, husker Stine Skogrand.

Hun har flere idoler i håndboldsporten. Det er blandt andre Linn-Kristin Riegelhuth og Mikkel Hansen.

– Og så er der Nicolaj Karabatic med masser af fysik. Han er tovejsspiller, som jeg selv er, siger Stine Skogrand.

Kæresten er også på landsholdet

Hun begyndte at spille håndbold som 7-årig i klubben Fyllingen i Bergen, og håndbold blev hurtigt en stor del af hendes liv. Der var den sociale omgangskreds, oplevelserne og rejserne med håndboldklubben.

– Jeg begyndte at spille sammen med næsten alle fra min klasse og det sociale betød meget. Det var sjovt at spille, og vi vandt meget. I dag er næsten alle mine venner nogen, som jeg kender fra håndbold, siger Stine Skogrand.

Det samme gælder kæresten Eivind Tangen, som hun tog med til Danmark i 2015. Han fik kontrakt med HC Midtjylland, og han er pudsigt nok venstrehåndet højre back ligesom Stine. I denne tid er han med det norske landshold til EM i Kroatien.
– Fra næste sæson skal han spille i Skjern, så vi overvejer at flytte fra Silkeborg til Herning. Det ville være mest praktisk, siger Stine Skogrand.

Hun debuterede i øvrigt som seniorspiller på klubholdet dagen efter sin 16-års fødselsdag. Træneren havde bare ventet på, at hun fik alderen til at spille som senior.

Italiensk bedstefar

Stine Skogrands mellemnavn Ruscetta lyder ikke særlig norsk, og det er det da heller ikke.

– Det stammer fra min bedstefar, der var italiener, men kom til Norge med et band – og så blev han hængende i Bergen, siger Stine Ruscetta Skogrand med et meget sigende smil og øjnene gnistrer, så de afslører lidt af de italienske gener.

Hendes forældre og familie har fulgt hendes karriere og støttet hende hele vejen, og Stine Ruscetta Skogrand har aldrig lagt skjul på, at familiens opbakning har betydet meget for hende. Selv har hun aldrig skulket fra træning, for hun ville være den bedste.

– Jeg har mange år endnu som håndboldspiller, og jeg ved ikke, hvad der skal ske efter karrieren. Lige nu læser jeg  markedsføring på fjernstudie, og Eivind er snart færdig med sin bachelor i økonomi. Vi har mindst 10 år mere i håndbold, men det er godt at have noget at falde tilbage på. Håndbold kan være usikkert og slutte brat, siger Stine Ruscetta Skogrand.

Men håndbolden er for Stine Skogrand slet ikke slut endnu, og hun er med i aften, når Silkeborg-Voel møder de danske mestre fra Nykøbing Falster. Og for Stine Skogrand gælder det om at nå så langt som muligt i dette forår og slutte godt af i Silkeborg-Voel KFUM, som hun oprigtigt føler har givet hende en masse.